Du är här:

Sopsortering

Hushållsavfall sorteras i två fraktioner, matavfall och restavfall, efter att du först sorterat bort förpackningar, tidningar, farligt avfall, elavfall, grovsopor, elektronikavfall och vitvaror. Matavfall och restavfall sorteras i olika kärl.

Matavfall - brunt sopkärl


Sådant avfall är matrester och annat biologiskt avfall som till exempel rester av kött, fisk, grönsaker, frukt, kaffesump, teblad, blomavfall, snus, tuggummi, servetter och hushållspapper. Av matavfallet produceras biogas som bland annat används som drivmedel till några av Renhållningens fordon.

Restavfall - grönt sopkärl


Till restavfall räknas avfall som inte är återvinningsmaterial men som är brännbart, till exempel blöjor, läder, gummi, textilier, plastleksaker, mjukplast, CD-skivor, CD-fodral, diskborstar, porslin, blomjord, kattsand och keramik samt glas (ej förpackningsglas) som är väl paketerat. Av restavfallet produceras el och fjärrvärme.

Plastpåsarna kan ha vilken färg som helst


Vi sorterar vårt hushållsavfall i plastpåsar, av hygieniska och hanteringsmässiga skäl. Men du behöver inte tänka på vilken färg dina soppåsar har. Färgen är inte viktig eftersom du gör sorteringen när du lägger soporna i olika kärl.

Knyt dubbelknut!


Inget löst avfall får slängas. Allt måste läggas i väl ihopknutna påsar så att de inte går upp.

Sorteringsguide


Det kan ibland vara svårt att veta hur avfallet ska sorteras rätt.
Här kan du läsa mer om sopsortering >>länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Där finner du också en avfallslista från A - Ö.

Uppdaterad: 2016-10-06

Tack för att du gör rent ditt sopkärl.

Vi är tacksamma för att du tänker på vår arbetsmiljö och spolar ur kärlet med jämna mellanrum.

Uddevalla Energi AB, Strömberget, 451 81 UDDEVALLA  |  Telefon 0522-69 82 00  |  Fax 0522-69 62 00  |  E-post: info@uddevallaenergi.se